2008. november 22., szombat

Hogyan vágjunk rendet? (3)

Lapozófájl beállítása:

a lapozófájl a winchester (merevlemez) azon területe, melyet a windows lefoglal átmeneti tárolóként a saját részére (virtuális memória) Ide töltődnek be a nagy tárigénnyel járó alkalmazások segédállományai, vagy akár cd vagy dvd íráskor ez szolgál a puffer (tartalék vagy átmeneti tároló) területnek.

A windows alapvetően dinamikusan változatja a lapozófájl méretét, épp az adott alkalmazás tárigényétől függően. Ez a dinamikus változtatás is a procit terheli.

Megoldás: állítsuk fixre a lapozófájl méretét!

A vezérlőpult-> teljesítmény és karbantartás-> rendszer-> speciális-> teljesítmény-> beállítások-> speciális-> virtuális memória-> módosítás útvonalon érhetjük el. Jól figyeljük meg a virtuális memória windows által előírt maximális méretét, ezt írjuk be mind kezdő, mind maximális értéknek a két ablakba (így mintegy fixáljuk azt) majd végezetül kattintsunk a beállítás gombra! Ha mindent jól csináltunk, a felső ablakban megjelenik a rendszerlemezhez hozzárendelt lapozófájl mérete.

A mai nagy kapacitású merevlemezek nem okozhat problémát, ha a lapozófájl gigabájtos nagyságrendű - még akkor sem, ha semmilyen alkalmazás nem indokol ekkora lapozóterületet.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések: